Traversăm o perioadă grea, cu care nu ne-am mai întâlnit, în care scopul principal este să stopăm răspândirea infecţiei cu SARs-Cov2 şi să protejăm populaţia. Pentru a reuşi acest lucru, pârghiile sistemului de sănătate trebuie să funcţioneze corect şi eficient, respectând legislaţia în vigoare.
În acest moment Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti consideră că este mai presus de lege, ia decizii în funcţie de interesele instituţiei, fără să ţină cont de binele pacientului.
Organizaţiile medicilor de familie din Bucureşti (AMFB şi PMFB) au încercat să ajute deblocarea creată prin vidul legislativ din perioada 02.07.2020 – 21.07.2020 şi au venit cu propuneri concrete către reprezentanţii DSPB. Din păcate, după aproape o lună, situaţia pacienţilor carantinați la domiciliu nu este încă rezolvată pentru că DSPB refuză să trimită deciziile prevăzute de lege pentru ca medicii de familie să poată elibera concediile medicale acestor pacienți.
DSPB continuă să recomande pacienţilor simptomatici să se izoleze la domiciliu, fără să îi îndrume pentru evaluare specializată, cum prevede Legea 136 (a Carantinei) intrată în vigoare la 22.07.2020. Deși nu este prevăzut în lege, DSPB solicită medicilor de familie să îşi asume sub semnătură completarea fișei medicale care, conform legii, ar trebui completată de medicul curant, adică medicul din spital care evaluează pacientul. Astfel de decizii pot creşte riscul de răspândire a virusului în comunitate şi pot pune viaţa pacienţilor în pericol. În plus, DSPB solicită medicilor de familie colectarea de date personale și copii ale actelor de identitate pentru a fi transmise pe mail, adică tocmai documentația necesară eliberării deciziilor, activitate pe care trebuie să o desfășoare exact anghajații Direcțiilor sanitare!
Medicii de familie refuză să fie părtaşi la această decizie a DSPB de a interpreta legea după bunul plac şi de a pune viaţa pacienţilor în pericol. În acest scop, organizaţiile medicilor de familie din Bucureşti (AMFB şi PMFB) au trimis în 06.08.2020 un memoriu către DSPB în care prezintă situaţia din teritoriu şi solicită respectarea legislaţiei în vigoare. În respectivul memoriu a fost solicitat un răspuns până la ora 12 pm, 07.08.2020, din partea DSPB, pentru a debloca situaţia, dar acest răspuns a venit în acelaşi spirit ca toată comunicarea de până acum, inclusiv cu amenințări. În ciuda amenințărilor, continuăm să recomandăm colegilor noștri să respecte prevederile legislative și să exercite activități medicale, nu administrative la comanda DSPB.
Suntem şi am fost alături de pacienţi de la începutul pandemiei și vom rămâne alături de ei, dar rolul nostru este cel de medic şi consilier de sănătate, nu de furnizor de date pentru o instituţie a statului român care nu îşi face datoria.
Președinte PMFB
Dr. Gheorghe NIcolae Ulpian Alexandrescu
Președinte AMFB
Dr. Sandra Adalgiza Alexiu