Sesiunile patronale la Conferința „Medicul de Familie – Practician și Manager”

 

În luna decembrie 2015, Asociația Medicilor de Familie București și Patronatul Medicilor de Familiei București-Ilfov au organizat Conferința Regională "Medicul de Familie – Practician și Manager". Evenimentul s-a bucurat de succes reunind 251 de participanți, 58 de vorbitori și 15 sesiuni științifice și 2 sesiuni patronale.

Patronatul Medicilor de Familie din București și județul Ilfov a fost responsabil cu organizarea a două sesiuni în cadrul Conferinței.

Prima sesiune s-a desfășurat vineri după-amiază, în prima zi a conferinței. A început cu o prezentare realizată de domnul Liviu Ciobanu, reprezentantul Orange Romania, a parteneriatului foarte recent încheiat între Societatea Națională de Medicina Familiei și Orange România, în baza căruia membrii cotizanți ai asociațiilor membre SNMF și familiile lor vor beneficia de prețuri preferențiale la serviciile Orange. 

Următoarea prezentare a fost suținută de domnul Dr. Adrian Grom, vicepreședinte al Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie și al Asociației Medicilor de Familie din județul Vaslui, cu tema “Spitalul MF”. Dr. Grom a prezentat experiența unor state din peninsula scandinavă și a Olandei în domeniul îngrijirii pacienților care necesită spitalizare însă care poate fi oferită și în spitale mai mici, locale, administrate și deservite de medici de familie. Prezentarea a fost urmată de zece minute de discuții intense pe marginea subiectului. 
 
“Impactul noului cod fiscal asupra veniturilor cabinetelor de medicina familiei” a fost titlul celei de-a treia prezentări a sesiunii, în care doamna Dr. Marina Pîrcălabu, vicepreședinte FNPMF și președinte PMFB, a explicat avantajele și dezvantajele formelor de organizare SRL și CMI în contextul noului cod fiscal. Medicii de familie prezenți în sală au completat prezentarea cu exemple și experiențe personale.
 
Doamna Dr. Doina Mihăilă, președinte FNPMF, a făcut o trecere în revistă a motivelor pentru care medicii de familie trebuie să fie recunoscători autorităților, într-un registru ironic, iar în final a solicitat opinia celor prezenți cu privire la opțiunile pentru anul 2016 în legătură cu Contractul-cadru.
Și președintele SNMF, doamna Dr. Rodica Tănăsescu, a fost prezentă în această sesiune, cu o relatare despre participarea sa la dezbaterile și evenimentele ce au avut loc în ultimele săptămâni la Palatul Cotroceni și Palatul Parlamentului.
 
A doua sesiune patronală a avut loc duminică, în ultima zi a conferinței, însă acest lucru nu a afectat cu nimic prezența medicilor de familie în sala de conferințe care s-a dovedit a avea prea puține locuri. Timp de două ore cei cinci lectori ai sesiunii au captat interesul auditoriului iar în final a avut loc o altă dezbatere intensă pe marginea prezentărilor. 
Desfășurătorul sesiunii:
  • “Modele de practică integrate în medicina de familie – modele, impact clinic, funcțional și financiar pentru medic – Dr. Liviu Oprea,
  • „Modelul american de servicii integrate în asistenţa primară – reţele asociative în PCMH” – Dr. Marina Pîrcălabu,
  • “Integrarea serviciilor medicale – o reformă pe care medicul de familie o poate genera în sistemul sanitar – competiția în sistemul sanitar, impactul profesional și economic” – Adrian Horodnic,
  • “Construcția unei echipe medicale – tranziția de la EU la NOI/ indicatori de performanță/ măsurători” – Tudor Rotaru,
  • „Modelul englez mai cunoscut decât am crede!” – Dr. Raluca Zoițanu.
Prezentarea sesiunilor științifice precum și a evenimentului pre-conferință dedicat pacienților a fost realizată de Dr. Sandra Alexiu și Dr. Gindrovel Dumitra într-un articol publicat în săptămânalul Viața Medicală în primul număr al anului 2016 – http://www.viata-medicala.ro/*articleID_11239-dArt.html