Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au organizat astăzi, 17 mai 2017, masa rotundă cu tema “Medicina de familie, încotro?” eveniment prilejuit de Ziua Internațională a Medicului de Familie și organizat cu sprijinul Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, care ne-a fost gazdă.
SNMF ŞI FNPMF, organizaţii reprezentative ale medicilor de familie, au invitat la dialog instituțiile și organizațiile naționale implicate în funcționarea și progresul asistenței medicale primare din România cu scopul de a analiza problemele cu care se confruntă astăzi medicina familiei și de a identifica soluții pentru acestea.
Printre personalitățile care au participat la dezbateri s-au numărat Tibor Pentek, Consilier pe probleme de sănătate al Primului-ministru, Florian Bodog, Ministrul Sănătății, Florica Ioniță, Consilier de stat (Administrația Prezidențială), Corneliu Buicu, Președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, László Attila, Președintele Comisiei pentru sănătate publică din Senatul României, Dr. Rodica Tănăsescu, Președinte SNMF, Dr. Doina Mihăilă, Președinte FNPMF, reprezentanți ai CNAS, ai asociațiilor de pacienți și ai Colegiului Medicilor din România.
Pe agenda discuțiilor moderate de Mihai Constantin (TVR) s-au aflat 7 probleme cu care se confruntă medicina de familie și care necesită rezolvare urgentă.
Limitarea la maximum a încărcăturii birocratice și întoarcerea medicului către pacient
Eliminarea riscului de imputări prin modificări de legislație și prin avertismente generate de PIAS
Stabilirea măsurilor care să impună cu necesitate finalizarea actului medical, de către orice furnizor din sistemul medical public
Crearea unui echilibru al finanțării sistemului public de sănătate, prin realizarea unei finanțări echilibrate și nediscriminatorii, care să încurajeze asistența medicală primară, cea care rezolvă majoritatea nevoilor medicale uzuale ale populației
Facilități fiscale pentru medici și pensii speciale pentru medici. Așa cum a fost prevăzut și cum s-a afirmat în programul de guvernare, SNMF și FNPMF solicită 0% impozit pentru toți medicii din România, indiferent daca sunt angajați bugetari sau dacă lucrează ca profesii liberale. În plus, se solicită posibilitatea acordarii unor credite avantajoase de tipul "primul praxis" sau "dotarea cabinetului".
Încurajarea tinerilor pentru a se specializa în medicina familiei și motivarea acestora pentru a practica și în mediul rural.
Acțiuni concrete care să reclădească încrederea populației în sistemul medical, în medici și, bineînțeles, în medicii de familie.
“Acum, sau va fi mult prea târziu, trebuie să reconsiderăm starea de sănătate a oamenilor. O populație îmbătrânită și mult prea frecvent măcinată de boli cronice, are și va avea nevoi medicale incomensurabile. A oferi șansa la sănătate înseamnă printre altele datoria decidenților de a privi sistemul medical în întregul său. A rezolva nevoile medicale uzuale ale oamenilor la nivelul medicinei de familie reprezintă unica șansă”, a spus Dr. Rodica Tănăsescu, Președintele SNMF.
Reprezentantul Prim-ministrului, Consilierul de Stat Tibor Pentek a subliniat: “Trebuie să ne hotărâm încotro mergem, iar din punctul nostru de vedere există un singur drum – către Europa. Pentru că medicina primară în Europa are o sănătate fantastică, este baza sistemului sanitar. Trebuie să luam modelul Europei, nu ne mai putem întoarce în timp, și mai ales nu mai putem să stăm pe loc”.
Referitor la problema birocrației din sistem, Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a afirmat: “Ne dorim un contract cadru care să fie foarte flexibil, și care să reducă birocrația nu numai la nivelul medicilor de familie, ci și la nivelul spitalelor. Cunosc problemele legate de rețeta electronică, care trebuie tipărită. Cunosc problemele legate de scrisoarea medicală, care trebuie tipărită. Cunosc problemele legate de concediul medical. Vreau să vă asigur că la elaborarea noului contract cadru veți fi parteneri, atât dumneavoastră cât și pacienții, și reprezentanții medicilor specialiști. La elaborarea Legii Sănătății veți fi parteneri. Voi propune ca un medic de familie să facă parte din Consiliul de administrație al CNAS, din partea ministerului Sănătății”.
În privința unei măsuri urgente, Ministrul Sănătății a precizat că “sunt lucruri care se pot reglementa prin ordonanță de urgență. Am discutat, și Primul-ministru va fi mâine la Ministerul Sănătății pentru a identifica măsurile de urgență pe care urmează să le luam în sistem, în așa fel încât să relaxăm puțin lucrurile, și în așa fel încât să facem lucrurile să meargă. (…) Acționăm continuu pentru creșterea sau redobândirea încrederii populației față de sistemul medical. Nu pot să spun că de mâine sistemul informatic al Casei de Asigurări va funcționa la parametri. Ceea ce pot să vă spun este că de fiecare dată când se blochează sistemul, am cerut să mi se spună care sunt problemele care sunt identificate și am avut discuții inclusiv cu Ministrul Comunicațiilor. Urmărim îndeaproape rezolvarea acestor probleme. Mi-ar plăcea să spun că la rectificarea bugetară vom crește valoarea punctului, și o să încercăm să facem acest lucru”.
În cadrul acestei dezbateri s-a stabilit un plan de acțiune al cărui progres va fi reevaluat în septembrie.
Comunicat de presă SNMF-FNPMF
București, 17 mai 2017
La masa rotundă au participat și dr. Marina Pîrcălabu, președinte PMFB, dr. Raluca Zoițanu, secretar PMFB și dr. Sandra Alexiu, membru PMFB-președinte AMFB.