Asociația Transplantaților din România, prin intermediul domnului președinte Gheorghe Tache, ne-a adus la cunoștință sprijinul pe care îl acordă medicilor de familie care au fost notificați de CASMB privind plata unor sume rezultate dintr-o presupusă prescriere nelegală a rețetelor cu eritropoietină 

Redăm mai jos textul scrisorii primite din partea ATR.


Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR) grupează și reprezintă pacienți pre și post transplant (indiferent de tipul transplantului), pacienți în program de dializă, la nivel național, din 1996. În prezent ATR are cca 1800 membrii.


Pacientul in stare post – transplant renal poate sa ajunga la un moment dat sa necesite tratament cu o forma de eritropoietina. Aceasta se datoreaza recidivei IRC pe rinichiul grefat, organ mult mai sensibil decat cel nativ. In aceasta situatie tratamentul este prescris de medicul specialist, nefrolog, din centrul de transplant, care emite scrisoare medicala catre medicul de familie, prescriind alaturi de medicatia imunosupresoare si alta medicatie de care pacientul are nevoie, inclusiv eritropoietina, conform legislatiei in vigoare.


Urmare a controalelor efectuate de Curtea de conturi, a fost imputata medicilor de familie contravaloarea retetelor cu eritropietina, prescrise pe numele pacientilor in stare post transplant, in baza scrisorii medicale de la medicul specialist din centrul de transplant. Situatia a fost semnalata Asociatiei Transplantatilor din Romania, de catre medici de familie, iar noi ne-am adresat MS si CNAS cu rugamintea de a analiza si solutiona aceasta situatie, considerand ca medicul de familie a actionat in interesul pacientului si conform recomandarii specialistului, transmisa prin SCRISOARE MEDICALA.


Demersurile la MS si CNAS au fost facute in cursul lunii mai 2019 si avem promisiunea ca situatia va fi solutionata cu Curtea de conturi in sensul anularii imputarilor. Solutionarea spetei este in curs de desfasurare pe cale institutionala, urmand ca rezultatul sa fie comunicat Caselor de Sanatate cu care medicii de familie sunt in contract.


Asa cum am discutat cu Ministrul Sanatatii si Presedintele CNAS in prezenta consilierilor acestora, se recomanda ca pana la finalizarea acestui demers, medicilor de familie sa nu le fie imputata nici o suma.


Urmare a acestui fapt, va aducem la cunostinta cele de mai sus, cu rugamintea ca in cazul in care aveti medici in aceasta situatie sa cunoasteti aceasta recomandare si sa decideti in cunostinta de cauza.


Cu respect,
Gh. Tache
Presedinte ATR


Nr. 21/11.06.2019