Stimată Doamnă Diana Alexandra Papu,
În calitate de Președinte al Patronatului Medicilor de Familie din București și Județul Ilfov, mă declar șocat să constat care sunt preocupările actuale ale conducerii CASMB.
Când țara este în stare de urgență, medicii și întreg personalul medical se confruntă cu situații din ce în ce mai dificile prin creșterea alarmantă a numărului îmbolnăvirilor și al gravității acestora, CASMB își hărțuiește medicii de familie cu adrese și notificări prin care le solicită în mod abuziv să achite niște datorii față de care aceștia au făcut contestație sau au decis să se apere în instanță? Nu credeți că în perioada asta avem cu totul alte priorități?
Nu înțeleg de ce desconsiderați adresa mea nr. 5460/27.02.2020 prin care vă informam că imputarea pe care mi-o faceți, în suma de 79.238,90 lei, face obiectul unei acțiuni în instanță, dosar nr. 27018/3/2019, și nu văd ce ar mai fi de comentat în acest sens până la o soluție definitivă a cauzei.
Aveți atașat la prezentul mesaj atât răspunsul la solicitarea CASMB nr. R1 2128/29.01.2020, înregistrat sub nr. 5460/27.02.2020, cât și un nou răspuns, ultimul, pe care îl trimit până la soluționarea acestui litigiu dintre CASMB și subsemnatul.
Cu stimă,
Dr. Gheorghe AlexandrescuPreședinte PMFB
0744 372 592
Stimată conducere CASMB, nu credeți că în perioada asta avem cu totul alte priorități?
În plină pandemie și stare de urgență, conducerea Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București a trimis pe 20 martie a.c. sute de solicitări de plată către medicii de familie din București. Sumele solicitate de CASMB reprezintă contravaloarea unor rețete prescrise pacienților de medicii de familie în anii 2014-2015, rețete pe care CASMB și Curtea de Conturi le considera emise fără a respecta prevederile contractelor încheiate între cabinetele medicilor de familie și CASMB.
Așa cum conducerea Patronatului Medicilor de Familie București-Ilfov a explicat anul trecut într-o conferință de presă, CASMB și fondul asigurărilor de sănătate nu au fost prejudiciate. Pacienții au primit tratamentul necesar în baza rețetelor semnate de medicii lor de familie. Dacă ar fi existat suficienți medici nefrologi în București, aceleași rețete ar fi fost semnate de aceștia. În situații similare din alte județe instanțele de judecată au stabilit prin hotărâri definitive inexistența prejudiciului.
Alte rețete au fost prescrise unor pacienți care figurau cu categoria de asigurat greșită în Sistemul Informatic Unic Integrat administrat de Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate, deși în realitate aveau categorii de asigurat de pe urma cărora beneficiau de procente de compensare mai mari. Medicii lor de familie nu au făcut decât să țină cont de realitatea din documentele justificative pe care pacienții le-au prezentat în cabinete (certificate de handicap, legitimații de veteran de război, cupoane de pensie cu valoare sub pensia minimă). După verificările realizate ulterior de Curtea de Conturi, CNAS și CASMB, studiind strict datele greșite din SIUI, CASMB a emis notificări de plată pe numele medicilor de familie pentru greșeli inexistente.
Unele cabinete de medicina familiei au fost date în judecată de CASMB în anul 2019, pentru sume chiar și de 20 lei sau 80 lei. O parte din aceste procese, în care apărarea a fost sprijinită de PMFB, sunt câștigate de cabinetele medicilor de familie definitiv iar CASMB a virat și cheltuielile de judecată la mijlocul lunii martie a.c., dar în ziua următoare a emis și o nouă adresă către cabinet privind o aparentă datorie pe care cabinetul o are către CASMB.
PMFB a mai sprijinit în perioada 2018-2020 un număr de 20 de cabinete de medicina familiei într-un prim proces, 36 de cabinete într-un al doilea proces și alte 9 cabinete în al treilea proces pentru a acționa în instanță CASMB, în vederea anulării rapoartelor de control și notificărilor de plată, cu sume cuprinse între 4000 și 80.000 lei.
Reproducem mai jos mesajul trimis de domnul dr. Gheorghe Alexandrescu, Președinte PMFB, către conducerea CASMB în cursul acestei zile.